הנזקים העקיפים של הקורונה – השלכות דחיית בדיקות סקר ופרוצדורות רפואיות

עיקרי הדברים

  • על-רקע מגפת COVID-19 מערכת הבריאות ערכה שינויים רבים, כולל צמצום שירותים שהוגדרו כלא דחופים, במטרה למנוע את התפשטות הזיהום וכן לצמצם את העומס על מערכת הבריאות.
  • מטופלים רבים מצידם הביעו חשש מהגעה לביקורים רפואיים במרפאות או בתי חולים.
  • מנתונים מרחבי העולם עולה כי חלה ירידה של עשרות אחוזים בהיקף פרוצדורות אבחנתיות, כולל בדיקות מעבדה והדמיה, בדיקות פונקציונאליות ואף התערבויות דחופות למחצה דוגמת צנתורים כליליים.
  • בהתאם להנחיות הרשויות המקומיות וכן בשל חשש מהדבקה ו/או הדבקה בפועל של צוותים רפואיים חלה ירידה ניכרת בהיקף הניתוחים שהוגדרו כלא-דחופים.
  • הירידה בהשלמת בדיקות סקר לזיהוי מחלות בשלב מוקדם ופרוצדורות וניתוחים רפואיים עלולה להוביל לעומס ניכר על המערכת הרפואית עם שכוך המגפה, לפגיעה משמעותית באיכות החיים של החולים עקב דחיית התערבות לפתרון בעיה רפואית (דוגמת הפרעות ראיה עקב דחיית ניתוח קטרקט או כאבים משנית לדחיית ניתוח החלפת מפרק ירך) וכן לעליה משמעותית בשיעורי התחלואה והתמותה עקב אבחון מחלות בשלבים מאוחרים (דוגמת מחלות לב וסרטן).
  • לקראת אפשרות גל שני של מגפת COVID-19 וכאמצעי הגנה כללי מפני מגפה עתידית, יש למצוא פתרונות אפשריים להקלה על אפשרות מתן טיפול רפואי גם בעיתות אלו, כולל הרחבת שירותי טל-רפואה, שיפור אמצעים טכנולוגיים, חלוקת משאבים נכונה והסברה לציבור.

מבוא

מגפת ה-COVID-19 משנית לנגיף ה-SARS-CoV-2 שהחלה בסוף שנת 2019 בסין התפשטה במהירות ברחבי העולם ופגעה משמעותית במדינות רבות. מערכת הבריאות נדרשה לבצע שינויים, כולל צמצום שירותים שהוגדרו כלא דחופים, הן במטרה למנוע את התפשטות הזיהום הנגיפי והן בכדי לצמצם את העומס על מערכת הבריאות, בעיקר בשל החשש מפני עומס בלתי-נשלט במידה והיקף הזיהום יהיה כה נרחב עד שמערכת הבריאות תתקשה לעמוד בנטל החולים. במרבית המדינות בעולם פני הרפואה השתנו כמעט כליל בתוך שבועות בודדים.

מסקר שנערך בארצות הברית בסוף חודש אפריל וכלל 2,201 מבוגרים בגילאי בארצות הברית עלה כי מרבית המבוגרים מסתייגים מביקור אצל הרופא המטפל, אלא אם מדובר בביקור הקשור ב-COVID-19. בתגובה לשאלה מה הסבירות כי יפנו למגוון שירותים רפואיים לקבלת טיפול שאינו קשור למגפה הנוכחית, 62% מהנשאלים דיווחו כי לא סביר כי יפנו לבית חולים ו-64% הודו כי לא יפנו לרופא מומחה. בתגובה לשאלה מתי יחושו בנוח לפנות להערכה רפואית, כרבע דיווחו כי יסכימו לעשות כן בחודש הבא, 14% יחושו בנוח להגיע לביקור לאחר חודשיים, 18% יעשו כן לאחר 3 חודשים, 13% יחושו בטוחים להגיע לביקור אצל הרופא לאחר 6 חודשים ו-10% מעוניינים להמתין למעלה מחצי שנה בטרם יגיעו לביקור.

היקף הבעיה

מנתונים מ-71 בתי חולים בספרד עלה כי חלה ירידה ניכרת בהיקף פעילות מעבדת הצנתורים בתקופת המגפה, כאשר לצד ירידה של 40% בשיעור החולים בהם בוצע צנתור כלילי בשל אבחנה של אוטם לבבי נרשמה ירידה של 57% בשיעור הפרוצדורות האבחנתיות, ירידה של 48% בהיקף התערבויות כליליות מילעוריות אלקטיביות. החוקרים שיערו כי צפויה עליה בתמותה בטווח הקצר ובטווח הארוך, כאשר חולים רבים מועדים למוות לבבי פתאומי מחוץ לכותלי בית החולים, לצד עליה בסיכון לסיבוכים לבביים כרוניים דוגמת אי-ספיקת לב והפרעות קצב לב, משנית לכך שחולים אלו לא קיבלו טיפול בזמן והנזק הלבבי נמשך, בשילוב עם זמני המתנה ארוכים עד לפגישת רופא יועץ בעקבות המגפה. מומחים מאיטליה מאמינים כי לצד הירידה בהיקף הפעילות האמבולטורית ואי השלמת הערכה ופרוצדורות אלקטיביות של חולים רבים, עלולה להוביל לעליה בשיעורי התמותה עקב מחלות לבביות שונות ומציינים לדוגמא את שיעורי התמותה הגבוהים עקב היצרות מסתם וותין שאינה מאובחנת ומטופלת.

לפי הערכות בקנדה המבוססות על נתונים משנים קודמות באותה תקופה, למעלה מ-100,000 חולים ברחבי המדינה היו מתוכננים לעבור פרוצדורות כירורגיות אשר נדחו לאור המגפה. בבתי חולים ברחבי המדינה נדחו ניתוחים לא-דחופים ובוצעו רק ניתוחים של חולים בסיכון גבוה לתמותה או מוגבלות ללא טיפול בתוך ימים או שבועות. עם זאת, ישנם עדיין עשרות אלפי חולים עם מחלות לב ומחלות סרטן בהם הפרוצדורות הוגדרו פחות דחופות ולכן נדחו בשלב זה. על-פי ההערכות במדינה, 20,000 חולים אשר היו מיועדים להשלים פרוצדורות לבביות בתקופה זו, נדרשו לקבוע תור מחדש לפרוצדורה. על-פי משרד הבריאות באונטריו, קנדה, ניתוחים בשל גידולים ממאירים צנחו בשיעור של 40% בתקופה שבין אמצע מרץ ועד אמצע אפריל, בהשוואה לאותה תקופה בשנה הקודמת, ממצאים המתורגמים לכ-1,700 חולי סרטן בהם הניתוח נדחה באונטריו בלבד. לצד זאת, ישנם עוד עשרות אלפי ניתוחים אחרים שנדחו, כולל ניתוח קטרקט רבים, ניתוחים להחלפת מפרק הירך או הברך. אמנם מדובר במצבים שאינם מסכני-חיים, אך החולים עלולים להיות בסיכון לאובדן הראיה, כאב קיצוני ופגיעה ניכרת באיכות החיים.

חולי סרטן מהווים אוכלוסיה ייחודית בה למגפה עשויות להיות השלכות משמעותיות. אין מחלוקת כי אבחנה מוקדמת וטיפול מתאים, לצד היענות למשטרי הטיפול במחלות ממאירות עשוי להציל חיים רבים. מדו"ח מארצות הברית אודות למעלה מ-205 מיליון תושבים עולה כי סביר להניח כי למעלה מ-80,000 אבחנות של חמש ממאירויות נפוצות יפוספסו או יתעכבו עד תחילת יוני 2020 בשל ההפרעה בשירותי הטיפול הרפואי משנית למגפת COVID-19. מהנתונים עלה כי חלה ירידה בהיקף בדיקות סקר ומעקב אחר ממאירויות שד, ערמונית, מעי גס ורקטום, צוואר רחם וריאות בשיעורים שנעו בין 40-90% בתחילת אפריל, בהשוואה לשיעורים שתועדו בחודש פברואר השנה. שיעור בדיקות קולונוסקופיה ירד ב-90% בתחילת חודש אפריל, בהשוואה לשיעורים בחודש פברואר, לצד ירידה של 87% בשיעור בדיקות ממוגרפיה, ירידה של 83% בשיעור בדיקות סקר לסרטן צוואר הרחם, ירידה של 60% בשיעור בדיקות PSA לסרטן ערמונית וירידה של 39% בבדיקות CT לסרטן ריאות.  החוקרים משערים כי בסך הכול בוטלו או נדחו 22 מיליון בדיקות לחמש הממאירויות הנפוצות במהלך החודשים מרץ עד יוני. על-פי ההערכות, ניתן לצפות ל-36,000 אבחנות מפוספסות שלא סרטן שד במהלך שלושת החודשים שבין תחילת מרץ ועד תחילת יוני. בנוסף, הצפי הוא כי יהיה פספוס של 450 מקרי סרטן ריאות, 2,500 מקרי סרטן צוואר רחם, 18,800 ממאירויות מעי גס ורקטום ו-22,600 מקרים של סרטן ערמונית אשר לא יאובחנו עקב שיבוש המערך הרפואי על-רקע המגפה הנוכחית. מהנתונים עלה עוד כי חלה ירידה של 20% בהיקף האינטראקציות של חולים עם האונקולוגים שלהם, כאשר למרות שכמעט ולא תועדו הפרעות באינטראקציה של חולים עם גידולים אגרסיביים או אלו בשלב מתקדם, שיעור הביקורים של חולים עם סרטן העור או ערמונית ירדו בהיקף של 20-50% בחודש מרץ, בהשוואה לשיעורים בחודש פברואר.

2 תגובות
  1. קופרשטיין קרלוס

    אין ספק שכל התיכנון להתמודדות הייה לקוי בעיקר עקב ניהול כושל ופניקה מיותרת שאנשים בילתי מתאימים ושלא ראו את הבעיה עתידית בפרספקטיבה נכונה.
    זה התשלום שמשלמים האזרחים כאשר הנכשלים הם בלתי מקצעוים לפחות בתחום המדובר ויחוד המוחות הדרוש נעלם מעייניהם.התוצאות כולל תחלואה ותמותה נראה במשך השנים הבאות.

  2. דר' יובל גולדבורט

    כל הכבוד על האומץ לפרסם – כרופא שנדנד למטופליו להגיע ולא לדחות וקיבל בביתו כל מי שחשש (ואם צריך נסעתי לבתים של מטופליי) – זה היה ברור מההתחלה – זה מעבר לליקוי בתכנון – מדובר בהפחדה ואף הולכת שולל – זדונית או לא – איני יודע
    בתקווה שילמדו לקח ים ויקשיבו

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.