סיכום ומסקנות | המלצות מרכזיות

המלצות מרכזיות

  1. הכללת ניהול תופעות גיל המעבר במדדי האיכות של רופאי משפחה, גינקולוגים במטרה להעלות את שיעור הרופאים הפונים מיוזמתם למטופלות הרלוונטיות בכדי לבצע בירור ומתן טיפול בהתאם, עם הגדרת יעדים להעלאת שיעור המטופלות הזוכות לבירור וטיפול באופן משמעותי תוך 3-5 שנים. 
  2. על משרד הבריאות וקופות החולים בשיתוף האיגודים המקצועיים לפעול במשותף להעלאת המודעות בקרב הנשים לצורך בבירור וטיפול בהתאם באמצעות קמפיינים תקשורתיים, הדרכות ועוד. 
  3. האיגודים המקצועיים הרלוונטיים יפתחו כלים ועזרים לרופאי המשפחה והגינקולוגים שיסייעו להם בביצוע הבירור (אלגוריתמים ושאלונים לבירור רווחה מינית, תסמינים ועוד) . 

סיכום ומסקנות

  • מנופאוזה הינה הפסקה של מחזורי ווסת למשך שנה, ללא גורם פיזיולוגי או פתולוגי אחר, ומופיעה לרוב מופיעה סביב גיל 51 שנים.
  • תסמיני מנופאוזה כוללים גלי חום, הפרעות שינה, שינויים במצב הרוח, יובש נרתיקי, שינויים בתפקוד המיני, שינויים קוגניטיביים, כאבי פרקים. עוד ייתכנו שינויים במבנה הגוף ובעור, אובדן עצם, מחלות לב וכלי דם, דמנציה, אוסטיאוארתריטיס.
  • מרבית הנשים חוות תסמיני מנופאוזה, הנפוצים ביותר הם גלי חום, אך רק 20-30% יפנו לרופא.
  • טיפול הורמונאלי חליפי הינו מונח רחב הכולל בתוכו מתן אסטרוגן בלבד לנשים לאחר כריתת רחם בעברן, או משלב אסטרוגן עם פרוגסטרון בנשים עם רחם שמור. טיפול מקומי באסטרוגן נרתיקי עשוי לסייע במקרים של אטרופיה ויובש נרתיקי.
  • מכשולים בנוגע לטיפול הורמונאלי מסווגים לכאלו הנוגעים למטופלות וכאלו הנוגעים לרופא:
    • מצד אחד, נשים רבות אינן מודעות לשינויים הפיזיולוגיים המופיעים במהלך המנופאוזה ואינן מכירות את הטיפולים וחשש מתופעות לוואי גורם לכך שנשים רבות נמנעות מטיפול הורמונאלי, גם אם הן מבינות כי הטיפול עשוי להקל על התסמינים המטרידים מהם סובלות. יתרה מזאת, נשים עשויות לחוש אי-נוחות מהשתתפות בדיונים אודות נושאים רגישים, דוגמת שינויים בנרתיק ובחיי המין. יתרה מזאת, נשים רבות מדווחות כי הרופא לא ניהל עימן דיון מעמיק בנוגע ליתרונות והחסרונות של טיפול למנופאוזה.
    • מצד שני, רופאים רבים אינם זוכים להכשרה בנושא טיפול הורמונאלי למנופאוזה. מעבר לכך, הבדלים תרבותיים, דתיים ואתניים עשויים להשפיע על החלטות הרופא למתן טיפול הורמונאלי להקלה על תסמיני מנופאוזה. מכשולים נוספים כוללים מגבלת זמן, גישה פטרנליסטית, או הסבר בשפה רפואית, אשר אינה מובנת למטופלת.
  • פתרונות אפשריים להתמודדות עם המכשולים למתן טיפול הורמונאלי כוללים תקשורת מוצלחת בין הרופא והמטופלת, הסבר בשפה פשוטה אודות יתרונות וחסרונות הטיפולים ו/או שימוש בעלוני מידע בשפה פשוטה, הבנת החששות והתלונות של המטופלת והתאמת הטיפול הטוב ביותר, שילוב הכשרה בנושא במסגרת תכניות ההתמחות ברפואה.

3 תגובות
  1. פנינה ישי

    מעבר להעברת אחריות
    לרופא
    יש לעסוק בהסברה לקהל
    יתרונות חסרונות
    תקשורת ,מידע
    פרסום
    למה כדאי
    יתרונות חסרונות

  2. אלונה

    מנסיוני כמטופלת, הגישה של רופאים רבים פטרנליסטית וחסרת הבנה עמוקה למורכבות הדילמה בנוגע לטיפול הורמונלי. בגישה זו אין מקום לחששות מפני הטיפול ההורמונלי ולא מאפשרים בחינה של טיפול הורמונלי מותאם אישית.

  3. דליה קסנר

    עוד מדדים לרופאים רק ירחיקו אותם מהרצון להתייחס לנושא . צריך להעביר מידע בהרצאות, במחקרים, ובעיקר שיווק למטופלות שיפנו לרופא .

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.