המסקנות המרכזיות של התחקיר

  • מדובר באיום ממשי ומשמעותי על בריאות הציבור. על בסיס תחזיות עולמיות , המשך והרחבת התפתחות העמידות עלולה להוביל גידול מכ-6000 מקרי תמותה בשנה בישראל כיום, לסד"ג של בין 100-200 אלף מקרי תמותה בשנה, בשנת 2050, ובכך ולהפוך לאחר מגורמי התמותה המובילים אם לא הגדול שבהם.
  • עמידות לטיפול אנטיביוטי נובעת ממספר סיבות, אך הגורם העיקרי הוא שימוש לא-מושכל בתרופות אנטיביוטיות.
  • עמידות לאנטיביוטיקה מצויה במגמת עליה לרמה מסוכנת בכל העולם.
  • ישראל הינה אחת המדינות בעלות שיעור העמידות הגבוה בעולם לטיפול אנטיביוטי.
  • עמידות לאנטיביוטיקה מתפתחת כאשר התרופה מאבדת את יכולתה לעכב באופן יעיל גדילת חיידקים והחשש העיקרי מפני העדר אפשרויות טיפול טוב והולם כנגד חיידקים – לא מדובר רק בחשש מעבדתי, אלא באיום גלובאלי בעל השלכות רבות:
    1. הארכת משך אשפוז
    2. עליה בהוצאות רפואיות
    3. זיהומים מסכני חיים ושיעורי תמותה גבוהים.

על מדינת ישראל להכריז על מצב חירום לאומי ולהפעיל את התכנית הבאה:

  1. קריאה לציבור הרופאים לשימוש מושכל בתרופות אנטיביוטיות ובחירה נכונה של טיפול אנטיביוטי הולם תוך מתן כלים מתאימים לכך (הדרכה, בקרה). (ראה כללים ןהמלצות לרופא בעת בחירת טיפול אנטיביוטי)
  2. חינוך הציבור אודות השלכות טיפול אנטיביוטי לא הולם והסיכון לעמידות לטיפול אנטיביוטי במטרה לצמצם לחץ חולים על רופאים לקבלת טיפול אנטיביוטי.
  3. מערך תמיכה וייעוץ לרופאי משפחה ע"י מומחים למחלות זיהומיות
  4. מעקב ארצי מתמיד אחר פרופיל עמידות חיידקים ופרסום סדיר של הממצאים.
  5. בידוד חולים מאושפזים בסיכון לנשיאת חיידקים עמידים.
  6. פיתוח גישות טיפול חדשות.
  7. הקמת בסיס מידע ארצי שאליו יוזרמו כל הדיווחים על עמידויות על בסיס סוג החיידק, האנטיביוטיקה, האיזור הגיאוגרפי ומאפייני החולים – מה שיאפשר בקרה וניטור הן ברמה הארצית והן על בסיס גאוגרפי/בית חולים.
6 תגובות
  1. פרופ. מ. רביד

    חייבים לנהל טיפול אנטיביוטי בשכל. שימוש יתר מזיק למטופלים ועלה כסף מיותר.
    אולם הציפיות ששיטות שימוש מושכל באנטיביוטיקה יקטינו את שיעור העמידות הן מוגזמות .
    עמידות לאנטיביוטיקה נמצאה בחיידקים שמעולם לא באו במגע עם אנשים. הנושא הוא גנטי, מורכב מאד ונגרש מחקר ענף במטרה למצוא שיטות (כמו החדרת פאג'ים,למשל) כדי לנטרל את המנגנונים המפרקים אנטיביוטיקה בחיידקים.

  2. פרופ' אורי גולדבורט

    מספרים מופרכים. לא מאמין ב-6000 נפטרים בישראל לשנה, מסיבה זו (שווה למספר הנפטרים ממחלות הלב?!!). גרועה מכך היא התחזית ה"מפוצצת" של 100 אלף נפטרים בגלל עמידות התרופות בישראל בשנת 2050. כבר עשר שנים לא זז מספר הנפטרים בישראל מהתחום 40-44 אלף לשנה וזאת למרות הזדקנות האוכלוסיה (ההסבר הפשוט: כל הזמן עולה ההישרדות מול המחלות העיקריות). לפי המגמה הרב-שנתית של שינויי שיעורי התמותה בישראל, בשנת 2050 לא ימותו בישראל 100 אלף איש אפילו מכל הסיבות. על 200 אלף פשוט לא נעים לדבר… נסו לרדת, מהקמת בהלה -רבתי , אל דיון בדוק ומושכל.

  3. בעז גינזבורג

    ההערכה לישראל מבוססת על הערכות שגם ה-WHO סמך ידם עליהם על כ-10 מיליון מקרי תמותה בשנה ב-2050 (ראו בפרק של המצב בישראל ובסקירה הכללית שם גם יש קישורים למקור, כולל למחקר שהגיע גם ל-30 מיליון מקרי תמותה ב-2050) וזה על פי אקסטרפולציה פשוטה. לאור המצב הבעייתי של ישראל בתחום, יכול להיות שזו הערכה שמרנית..

  4. ישראל גלמור

    כל שבע הנקודות שהעליתם, חשובות אחת לאחת.
    חסרה נקודה חשובה, שהיא חסרה בדרך כלל ברפואה המערבית והיא המניעה!
    כמו שכתבו הפרופסורים הנכבדים לפני, ישנן גם סיבות אחרות, שהן גנטיות, סביבתיות ותזונתיות.
    חיזוק מערכת החיסון היא אולי הנקודה החסרה בכל המחקר ובכל התייחסויות הפרופסורים הנכבדים:
    אנא הפנימו את המחקרים החשובים של שני הפרופסורים לקרדיולוגיה – פרופסור האריס מארצות הברית ופרופסור פון שאקי מגרמניה, המראים בצורה חד משמעית כי העלאת הריכוז של אומגה 3 (במיוחד DHA) בכדוריות האדומות, מורידה את הסיכון למחלות לב ומחלות קוגניטיביות ויותר מכך, מורידה את הסיכון לפטירה מכל סיבה ב 8-12%.
    אני יודע שאני מנדנד לכם מדי פעם בנושא (במיוחד לקרדיולוגים שביניכם), אולם אינני מתכונן להניח לכם ולהזניח את מניעת המחלות בכלל ועמידות לבקטריות אלימות בפרט, כסעיף מספר 1 בתוכנית הרב שנתית שהעליתם.
    תודה על הקריאה,
    אני ממתין כמו תמיד לתגובות.
    ישראל גלמור
    מומחה לחומצות שומן
    050-7447979

  5. קובי

    אחת הדרכים הטובות לאבחן במהירות זיהום – אלח דם (SEPSIS) היא בעזרת בדיקת PCT שחבל שלא מבוצעת כמעט בבתי החולים בישאל. שימוש מושכל בבדיקת דם פשוטה זו יכול להביא לאבחון מהיר בבתי חולים וכן למתן טיפול יעיל ממה שקורה כיום. הבדיקה יכולה להתבצע בכמעט כל מעבדה ביוכימית שיש לה מאבחנים אוטומטיים וזמן מתן התשובה הוא פחות משעה.

השארת תגובה

חייבים להתחבר כדי להגיב.